Yleinen

Ruut

Ruutin kirja. Muistan kuinka läpilukiessani Raamattua hieman hämmästelin, miten tämä kirja on oikein tänne päätynyt. Se on kuninkaallisten seikkailujen jälkeen paljon pienimuotoisempi ja arkisempi tarina. Sen pääosissa ovat naiset. Kirja kantaa nimeä Ruutin kirja ja keskeisimpänä henkilönä kirjan tapahtumissa onkin nainen nimeltä Ruut.

Mahtipontisten kirjojen joukkoon on Jumala kuitenkin halunnut tarinan Ruutista. Miksi? Kirjaa lukiessa olenkin koittanut pohtia, miksi juuri Ruutin tarina päätyi Raamattuun, mitä Jumala haluaa sillä sanoa meille.

Ainakin minua jäi puhuttelemaan Ruutin asenne. Hän on läheisiään kohtaan uskollinen. Hän ei ole omahyväinen rehvastelija, vaan sydämeltään nöyrä. Hän on luottavainen: hän odottaa kärsivällisesti Jumalan suunnitelman toteutumista, luottaen Herran viisauteen. Ruutista ei jää ollenkaan koppava, ylimielinen tai hätiköivä kuva. Ei hän ole ollenkaan sellainen: hän on lähimmäisilleen uskollinen, omalla paikallaan ahkera, nöyrä ja Jumalaan sitkeästi luottava. Ja Ruut on ehdottoman kiitollinen eteen lankeavista pienistäkin Jumalan toivon hippusista. Siinäpä esikuvaa kerrakseen! Ehkäpä juuri siksi Ruutin kirja on kaanonissa. Se antaa meille yhdenlaisen esikuvan uskovasta, joka ei astele elämäntiellä suurissa saappaissa kaikkitietävänä leuka pystyssä, vaan päinvastoin: sydän polvilleen kumartuneena Jumalan puoleen, Hänen viisauteensa turvautuen. Ruutista tuli myös Daavidin esiäiti, ja sitä kautta hän on osa myös Jeesuksen sukupuuta.

On jotenkin aivan naurettavaa, miten sitä joskus luulenkin olevani viisaampi kuin Jumala – sitä toisinaan luulee tietävänsä kaikkein parhaiten, miten jonkun homman pitäisi mennä ja astuu Jumalan eteen rukoillen lähes pomottavaan sävyyn. Ja joskus väsyneenä rukoillessa on saattanut mielessänsä epäillä, että ei Jumala mitään tälle väsymykselleni voi. Että Kaikkivaltias on kyllä luonut upeat galaksit ja tähtijoukot ja koko maailmankaikkeuden, mutta ei edes hän voi virvoittaa vauvavuoden valvottamaa äitiä. Raamatussa todetaan, ettei mikään ole mahdotonta Jumalalle – silti joskus tuntuu, että juuri minä olen keksinyt yhden asian, joka ei ole edes Jumalalle mahdollista. Pah!

Näinä hetkinä on hyvä ottaa mallia Ruutista. Minun tulee vain muistaa olla vähässä uskollinen. Hoitaa oma pieni tehtäväni tässä elämäntilanteessani huolella, huomisesta murehtimatta. Päivä vain ja hetki kerrallaan. Luottaa Jumalan viisauteen, jättää oma kaikkitietävyys taakse. Jumala siunaa, Jumala hoitaa. Minun täytyy vain hoitaa oma osani ja odottaa luottavaisin mielin. Olkoon minulla nöyrä ja kiitollinen mieli!

Boas kysyi palvelijaltaan, joka johti leikkuuväkeä: »Kuka tuo tyttö on?» Palvelija vastasi: »Hän on se moabilainen, joka tuli tänne Noomin mukana Moabin maasta. Hän pyysi minulta lupaa poimia maahan pudonneita tähkiä viljankorjaajien jäljessä, ja nyt hän on ollut työssä yhtä mittaa aamuvarhaisesta tähän saakka. Hän ei ole levännyt juuri lainkaan.» Silloin Boas sanoi Ruutille: »Kuulehan, tyttäreni! Älä mene muiden pelloille poimimaan. Jää tänne ja pysy minun palvelijattarieni mukana. Pidä silmällä, millä pellolla minun mieheni leikkaavat, ja kulje heidän jäljessään. Minä olen kieltänyt väkeäni koskemasta sinuun. Jos sinua janottaa, niin mene noiden astioiden luo ja ota sieltä vettä niin kuin muukin väki.» Silloin Ruut vaipui polvilleen, kumarsi maahan saakka ja sanoi hänelle: »Miten sinä voit olla minulle näin hyvä? Kohtelet minua kuin tuttavaa, vaikka olen vierasmaalainen.» Boas vastasi hänelle: »Minulle on moneen kertaan kerrottu, kuinka hyvä sinä olet ollut anopillesi miehesi kuoltua ja miten jätit isäsi ja äitisi ja synnyinmaasi ja lähdit ventovieraan kansan pariin. Herra palkitkoon sinulle tekosi, niin että saat täyden hyvityksen häneltä, Israelin Jumalalta, jonka siipien alta tulit etsimään suojaa.» Ruut vastasi: »Sinä olet minulle kovin hyvä. Olet lohduttanut minua ja puhunut lempeästi minulle, vaikka en edes kelpaisi sinun palvelusväkesi joukkoon.»

Ruut 2:5-13

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s