Raamattu

”Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta.”

Matt. 4:4

Raamattu on upea lahja Jumalalta meille. Raamattu on ikivanha, mutta samalla ajaton. Se on kokoelma kirjoja, joita Raamatusta löytyy yhteensä 66 kappaletta. Raamatun jokainen kirja on omanlaisensa kokonaisuus, joka kertoo jotain Jumalasta. Raamatun lehdiltä voimme oppia monenlaisia asioita, mutta ennen kaikkea se opettaa meidät tuntemaan Jumalaa.

Ihan liian kauan minunkin Raamattuni pölyttyi kirjahyllyllä. Vähitellen ”kompassini” alkoi puoltamaan väärään suuntaan ja mielikuvieni Jumala vääristyi. Aloin uskomaan omien toiveideni ja median luomaan kuvaan Jumalasta. Mutta on vain yksi totuus. Ja se löytyy ihmeellisesti vuosituhannesta toiseen säilyneestä Raamatusta. Raamattu säätää kompassia osoittamaan oikeaan suuntaan ja siksi tarvitsemme sitä säännöllisesti nautittuna.

Jos koskaan olet miettinyt, miten Jumalaan voisi tutustua, yksi erittäin hyvä vaihtoehto on tässä. Raamattu on Jumalan sanaa, sitä lukemalla oppii tuntemaan Jumalaa ja hänen ajattelutapaansa. Raamattu on tavallisten ihmisten kirjoittama. Mutta samaan aikaan se on alusta loppuun Hengen inspiroimaa Jumalan sanaa. Raamattu on Jumalan elävä rakkauskirje meille ihmisille!

Aiemmin luin Raamattua hätiköiden. Hyppelehdin milloin minnekkin ja luin sattumanvaraisesti sieltä täältä. Paljoa en ymmärtänyt, mutta ajattelin, ettei sillä niin väliä. Kuvittelin tuntevani Raamatun, osasinhan lähes ulkoa jouluevankeliumin ja psalmin 23 ensisäkeet. Toisinaan etsin sivuja pläräämällä jakeista taianomaisia vastauksia elämäni murheisiin. Sellainen lukutapa ei ravinnut, ainakaan minua. Lopulta vain ajattelin, että ehkä Raamattu ei vain ole minua varten. Se jäi pölyttymään kirjahyllylle. Samaan aikaan ihmettelin, miksi Jumala tuntui vuosia niin kovin hiljaiselta.

Mutta jokin muuttui, kun keväällä 2019 minuun iski sanan nälkä. Luin kahdessa kuukaudessa Raamatun kannesta kanteen. Aloin etsiä Jumalaa. Olin kuin kuivunut kasvi, joka janosi vettä. Ja vain Jumalan luona on elävän veden lähde. Se oli minulle käännekohta: kun tajusin, että Raamatusta voi todella oppia tuntemaan elävää Jumalaa. Nyt halusin sisäistää hänestä kaiken mahdollisen, imeä jokaisen saatavilla olevan tiedonpisaran Jumalastamme! Ja varmaan silloin Henki synnytti minussa sanan nälän: kun aloin lukemaan Raamattua, jotta tietäisin, millainen Jumala on.

Suosittelen lukemaan Raamatun kirjoja kokonaisuuksina, kirja kirjalta. Ei välttämättä aina järjestyksessä alusta loppuun, mutta kuitenkin kirjat kokonaisina kirjoina. Niinhän luemme muitakin kirjoja ja niin ne on tarkoitettukin luettaviksi. Jako jakeisiin ja lukuihin on tehty paljon myöhemmin ja se on jossain määrin tehnyt hallaa: on kenties suurempi kiusaus poimia kohtia viitekehyksistään toisaalle. Kannattaa myös syventyä taustoihin: kuka kirjoitti, milloin, miksi, kenelle? Ne avaavat kirjojen sanomaa ja tarkoitusta yhä syvemmin.

”Kaikki, mitä pyhät kirjoitukset sisältävät, on kirjoitettu meille opiksi, jotta saisimme siitä kestävyyttä, lohtua ja toivoa.” Room. 15:4

”Niin kuin vastasyntyneet lapset tavoitelkaa sanan puhdasta maitoa, jotta sen ravitsemina kasvaisitte pelastukseen.” 1. Piet. 2:2-3

”Jumalan sana on elävä ja väkevä. Se on terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka, se iskee syvään ja viiltää halki sielun ja hegen, nivelet ja luiden ytimet, se paljastaa sisimmät aikeemme ja ajatuksemme.” Hepr. 4:12-13

”Herra, sinun sanasi on ikuinen. Sen luja perusta on taivaassa. Polvesta polveen pysyy totuutesi.” Ps. 119-89-90

”Minä odotan sinua, Herra, odotan sinua koko sielustani ja panen toivoni sinun sanaasi.” Ps. 130:5

”Kun sinun sanasi tulivat minulle, minä ahmin ne. Sanasi olivat minun iloni ja sydämeni riemu. Sinä, Jumala, Herra Sebaot, olet kutsunut minut omaksesi!” Jer. 15:16