Bible journaling – ideoita

Minulle Bible journaling on ollut mieluisa tapa tehdä Raamatun lukemisesta entistä hauskempaa. Taidan olla sitten niin nopea lukija, että tarrojen liimailu ja alleviivailujen värikoodaaminen tuo lukemiseen sopivasti hiljentymisen hetkiä. Askarrellessa pieniä koristeita Raamatun lehdille makustelen samalla lukemaani, sisäistän tekstiä toviksi pysähtyen.

Toisille tällainen puuhastelu ei sovi. Alleviivailu saattaa häiritä keskittymistä ja huomio siirtyy liiaksi pois tärkeimmästä: Jumalan sanasta. Silloin ei ole hyvä idea tuhlata aikaa tähän! 🙂 Kannattaa löytää sellainen tapa lukea Raamattua, joka itselle on mieluisin. Onko se täysin pelkistetty hiljainen hetki ja tyhjä Raamattu? Vai kenties arjen keskellä Raamattu keittiön pöydällä, tarra-arkillisen ja Marianne-karkkien kera?

No, joka tapauksessa itselle Bible journaling on tuntunut todella mieluisalta tavalta käydä Raamattua läpi. Tykkään alleviivailla, tehdä pieniä merkintöjä. Liimailla tarroja, laittaa vihkoon ylös kohtia eri teemoista. Joitain jakeita saatan kirjoittaa vihkoon käsin ylös, sellaisia kohtia, jotka ehkä haluaisin oppia ulkoa. Nyt kuitenkin jaan muutamia ideoita liittyen Raamatun parissa taiteiluun ja askarteluun, jos sinua kiinnostaa tällaista kokeilla! ❤

Tarrat: Lapsena rakastin kierrellä Tiimareissa, keräillä erilaisia kauniita tarroja. Kovin paljoa en ole tainnut muuttua, edelleen rakastan pieniä suloisia tarroja. Erivärisillä pikkuruisilla tarroilla olen koristellut Raamattuni lehtiä. Jättänyt violetteja tähtiä puhuttelevien jakeiden viereen, merkinnyt voimakkaita jakeita oranssein tarroin.

Alleviivailu: Lukioikäisenä opiskelin aina niin, että lukiessa samaan aikaan alleviivailin. En tiedä, jokin siinä auttaa jäsentämään tekstiä! Raamatun tarinallisemmissa kirjoissa olen usein jättänyt tussit ja viivaimet kauemmas. Niissä olen tykännyt hypätä mukaan seikkailuihin ja tarinoihin, eläytyen tapahtumiin tauotta lukien. Sen sijaan ”opetuksellisemmissa” kirjoissa haluaisin todella oppia muistamaan ulkoa uskovan elämään liittyviä vinkkejä. Niitä olen sitten alleviivaillut senkin edestä. Värikoodailu voi auttaa hahmottamaan vanhoja alleviivailua. Ne kohdat, joissa käy ilmi Jumalan rakkaus, voi alleviivata pinkillä. Ne kohdat, joissa taas puhutaan synnistä ja vääryydestä, voi alleviivata vaikkapa sinisellä, jne. Tussit tahtovat mennä ohuiden sivujen läpi. Jos haluaa suojella Raamattuaan, suosittelen puukyniä tai ohuita vahaliituja. Itselläni Bible journaling Raamattuna on toiminut jo muutenkin vähän nuhjuinen vanha Raamattu, joten sivujen sotkeutuminen ei ole haitannut. Vihkiraamatun olen pitänyt siistinä! 🙂

Piirtely: Suuren marginaalin omaavissa Raamatuissa mahtuu tekstin viereen lisäksi pieniä piirroksia. Otetaan esimerkiksi Tuhlaajapojan tarina: kun lukee tarinan, saattaa sitä haluta hetken aikaa mutustella ennen lukemisen jatkamista. Moni tykkää piirrellä ja samalla kun miettii tarinan sanomaa, voi marginaaliin luonnostella aiheeseen liittyvän piirustuksen. Toimii oikein hyvin lukemisen elävöittäjänä!